World på Roskilde Festival ’13Roskilde Festivalen er som altid spækket med spændende danske og udenlandske world navne. Nedenfor kan du læse om en håndfuld af de mest bemærkelsesværdige navne som festivalen har på plakaten i år.

KAKA (DK)
søndag 30.06.13 – 22:00 – Pavilion Junior

Blandt de danske worldnavne er blandt andet en de danske dancehall-scenes gulddrenge; Kaka, hvis flow og humør har fået ham ind centralt på det rasta-farvede danmarkskort.
Med sange som “Dansk Dancehall” har Kaka nu stillet sig i forreste geled, hvor han er klar til at bringe sommersmilet frem over hele krydderen og helt ned i danseskoene. Med Kaka ved roret står genren til et langt liv fyldt med jamaicanske riddims og ærkekøbenhavnske oneliners.

TRAVELLING TRIBES (DK)
tirsdag 02.07.13 – 14:30 – Pavilion Junior

Som et eksempel på et andet dansk worldinspireret act, kan nævnes Travilling Tribe, der med omskifteligt rodfæste i både alternativ rock og verdensmusik har gjort sig bemærket som del af en psykedelisk københavnerscene, der ikke er bange for at lade den musikalske farvelade løbe helt sammen. Stammeagtigt slagtøj, udenlandsklingende melodier på celloen, synthesizers og impressionistisk guitarspil er blot nogle af de elementer, der kommer med på rejsen, når dette vovemodige kollektiv drager hen over kontinenterne og ud i provinserne.

ORGI-E / KLAMFYR feat. F1RSTEHOLDET & OPA OPA ORKESTAR (DK)
søndag 07.07.13 – 18:30 – Arena

Balkan-musikerne fra Opa Opa Orkestar blæser søndag aften op under danske Klamfyr. Koncerten bliver et sandt orgie af dansksproget hiphop, satire, sukkerpop og balkan.

ROKIA TRAORÉ (ML)
fredag 05.07.13 – 19:00 – Odeon

Blandt de mange spændende udenlandske world navne kan f.eks. nævnes ROKIA TRAORÉ, der i dag er en af ikke blot Malis, men Afrikas centrale musikambassadører. Rokia Traoré tager afsæt i i traditionel vestafrikansk musik, men hendes livekoncerter er samtidig indbegrebet af det funky, elektriske Afrika.

MEHER & SHER ALI (PK)
lørdag 06.07.13 – 21:30 – Gloria

Den mere end 700 år gamle musikgenre qawwali kunne man kalde en slags islamisk gospel. Meher & Sher Ali hører til toppen af toppen inden for genren. Med afsæt i sufitraditionen, hvor musikken er et værktøj til at nå det guddommelige, synger og musicerer de to pakistanere sig hele vejen ind mod Allahs vidtforgrenede hjerte. Tablatrommen og harmonium er sammen med den messende vokal nogle af musikkens særkender.

BADUME’S BAND & SELAMNESH ZEMENE (ET/FR)
lørdag 06.07.13 – 22:00 – Cosmopol

60’erne og 70’erne var en helt særlig periode for etiopisk musik. I det nye årtusinde har musiksamlere opdaget og spredt en musikskat af guldbetrukket funk, jazz, afrobeat og soul musikken fra denne epoke har et distinkt beat, hvis lige man hverken møder hos James Brown eller Fela Kuti. Badume’s Band er tydeligvis også forelskede i denne svundne alder.
MARCOS VALLE feat. LUCAS SANTTANA (BR)
søndag 07.07.13 – 20:00 – Cosmopol

Siden 1963 har Marcos Valle været en af den brasilianske musiks bannerførere. Som en sand pionér har han kombineret vestlig popmusik, soul og jazz med bossa nova og andre D-vitaminafgivende musikgenrer. Med sin blide, konverserende stemme får han den lune, vrikkende musik til at ose af velvære. Og neden under de blide briser er der også en politisk stillingtagen. Den kælne musik med de raspe fløjter, groovy guitar, Hammond-orgel og jazzede elklaver bider fra sig, hvis man lytter til Valles tekster. Marcos Valle fortjener en plads som en af Brasiliens stærkeste røster ved siden af Gilberto Gil og Caetana Veloso. Den gamle mester får selskab på scenen af en dynamisk repræsentant for næste generation, nemlig Lucas Santtana.

DUBIOZA KOLEKTIV (BA)
mandag 08.07.13 – 00:00 – Arena

Ska, balkan, hiphop, rock, reggae, funkmetal. Duboiza Kolektiv kommer lige så energisk omkring genrerne, som de turnerer bredt i hele Europa.

CHINESE MAN (FR)
torsdag 04.07.13 – 20:30 – Cosmopol

Pladeselskab, band, musikalsk broderskab. Chinese Man er mange ting, kinesisk afstamning skal man dog ikke forvente. Med et mashup af reggae, funk, house, jazz og hiphop får det franske dj-kollektiv festen til at spinde fra deres turntables.

KRAR COLLECTIVE (ET)
fredag 05.07.13 – 21:30 – Gloria

Krar Collectives musik henter dele af sin lyd i Etiopiens traditionelle, religiøse fejringer, samtidig mærker man på den rockede, nærmest funky puls, at trioen i dag er bosat i London. Med en spandfuld elektricitet får vokalist og strengemester Temesegen Tareken strengene til at lyne og slå gnister i ørerne. Han er flankeret af Genet Asefa og Amare, som sammen beriger de hypnotiske strengetoner med sang, dans, glædesudråb, håndklap og yderst kropslige trommer.

HOBA HOBA SPIRIT (MA)
lørdag 06.07.13 – 13:00 – Odeon

Siden Hoba Hoba Spirit først tændte forstærkerne i slutningen af 90’erne, har de kombineret rock og ældre marokkansk musikkultur, så de næsten er blevet nationalklenodie. Det frygtløse musikkollektiv blander spor af The Clash, Bob Marley og nordafrikanske gnawa-rytmer i deres melodiøse og tilgængelige musik. Med sin drilske samfundskritik kunne Hoba Hoba Spirit udgøre det perfekte soundtrack til det arabiske forår