Balkanfest under krigenOle Bornedals DR-serie ’1864’ indeholdt andet end krigsscener. Bjonko & Band blev castet til at tilføre serien et mere festligt aspekt: musik.

Dramaserien ‘1864’, hvis sidste episode for nylig rullede over skærmen søndag aften på DR1, er den hidtil dyreste i DR’s historie. Forventningerne forud for premieren var høje og rollelisten spækket med danske stjerneskuespillere. Balkanbandet Bjonko & Band medvirkede i serien som sigøjnerorkester og en del af sigøjnergruppen, der søger arbejde på den gård, hvorpå handlingen i de første episoder udspiller sig.
Ole Bornedal havde hørt om os og ville gerne have os med i serien. Han kontaktede Zlatko Buric, som jeg har lavet andre projekter sammen med, og igennem ham blev der skabt en kontakt med Bornedal og DR,” siger bandets frontmand, Bjonko Stosic.

Miso Film stod for ansættelsen, og bandet blev inviteret til Sydfyn, hvor optagelserne foregik på en herskabsgård og i en nærliggende skov.
Det var en fantastisk oplevelse for os at være med til optagelserne på settet, og det foregik meget professionelt. Jeg havde et vældig godt indtryk af Ole Bornedal. Han er en meget karismatisk instruktør, som ikke var bleg for at fortælle os, hvad han ville have.”

 ’1864’ har siden første episodes udsendelse været et heftigt debatteret emne i medierne. Alle har tilsyneladende haft en mening om serien som kunstværk, som en fortolkning af historien og som et politiske budskab, hvilket flere mener at kunne spore i serien. Den er især kritiseret for at pynte for meget på begivenhederne og være historisk vildledende, men det er Bjonko ikke enig i.
Serien er en fremragende filmatisering med 1864 som omdrejningspunkt og en fiktiv historie om tre unge mennesker, der er forelskede i hinanden. Den er godt optaget, instrueret og spillet. Politisk har Bornedal lavet en genistreg, da den i den grad relaterer sig til den nuværende nationalisme i Danmark, der afspejles i Dansk Folkepartis politik, og det, at de efterhånden er et af landets største partier.”

Bjonko & Copenhagen Chalgijas medvirken i den store DR-satsning har ikke været uden betydning. På trods af, at Dansk Musiker Forbunds ophavsretsjurister måtte inddrages flere gange for at få de rigtige musikerrettigheder i kontrakten med Miso Film i orden, har det været en positiv oplevelse for bandet.
Der har været stor interesse for, hvem vi er, fra mediernes side, så det er helt sikkert et plus i CV’et. Det er som sådan ikke fordi, vi har fået flere spillejobs end ellers, men det har uden tvivl skabt opmærksomhed omkring os. En del af bandet og jeg har efterfølgende medvirket i en række Oreo-reklamer, hvor et nummer fra vores EP blev spillet. Spillestederne og vores fans er godt klar over, at vi har været med i serien, men det er selvfølgelig ikke det, der gør, at vi bliver hyret, og at folk kommer til vores koncerter. Vores spillejobs handler udelukkende om musikken.”

Hold øje med bandets hjemmeside for information om, hvor og hvornår de kan opleves live.