Mames Babegenush: Fuld fart fremFor Mames Babegenush resulterede deltagelse ved WOMEX blandt andet i festivaljobs i Holland. Orkestret er nu for alvor ved at indtage det store udland.

Det københavnske klezmer-ensemble Mames Babegenush har travlt. De sidste par måneder er det blevet til flere koncerter i både Holland og USA, og desuden har de et nyt album på vej. Vi har talt med saxofonist Lukas Rande om hvordan man får aftaler i hus i udlandet, om musikalske samarbejder og om den kommende tid for Mames Babegenush.

Mames Babegenush har eksisteret i 10 år, har tre albums og en EP i bagkataloget og lægger ikke skjul på, at de er et orkester med ambitioner. De har interesse i at nå ud til flest muligt, også i udlandet, og udlandet har efterhånden også fået øjnene op for orkestret. Sommeren blev skudt i gang med en række koncerter på de to hollandske festivaler, Classique og Mundial.
Det var faktisk mest af alt et produkt af, at vi gennem de sidste mange år har været på verdensmusikmessen WOMEX. For et par år siden spillede vi en showcase på messen, hvor blandt andet lederen af Mundial-festivalen var forbi og høre os. WOMEX er en vild og utroligt inspirerende messe, da der hvert år kommer repræsentanter for rigtig mange fantastiske festivaler fra rundt omkring i verden. I år afholdes det i Spanien her i oktober, og jeg glæder mig!”

Inden koncerterne på festivalen Classique i juni blev Mames-drengene stillet en opgave: de skulle spille sammen med et hollandsk orkester, Eef Van Breen Group, der hovedsageligt spiller jazz og klassisk, og udvikle et program i fællesskab.
Vi valgte forinden hver især at komponere nogle nye numre og omarrangere nogle gamle, så de passede til projektet. Vi fik en uge dernede til at øve sammen, og det viste sig, at vi passede overraskende godt sammen, både menneskeligt og med hensyn til instrumenteringen. Med Eef Van Breen Groups to violiner, cello, harpe, trompet og tuba åbnede der sig pludselig utrolig mange muligheder for, hvad vi kunne gøre sammen. Det endte med at blive nogle virkeligt dejlige koncerter. Vi fortsætter i øvrigt samarbejdet og snakker med forskellige europæiske festivaler om at gentage succesen til næste år.”

I september drog orkestret på deres 4. turné i USA. Her spillede de på World Music Festival Chicago og to gange på Lotus Festival, som ligger i den lille by, Bloomington, i midten af Indiana, hvor festivalen er årets højdepunkt. Alle gader i den indre del af byen spærres af, så der kan afholdes koncerter over det hele.
Vi spillede i et kæmpe telt foran byens Town Hall, og stemningen var for vild. Der var tætpakket til begge koncerter, som rummer cirka 1000 publikummer, og de var 100 % klar på alt, vi gjorde. Der var en tæt, dejlig atmosfære, og alle var virkelig oppe og køre på den måde, man kan være det på for eksempel Roskilde Festival, og det gjorde, at vi spillede nogle virkeligt gode koncerter. På Chicago-festivalen spillede vi i et smukt, gammelt teater i en af Chicagos ældste bygninger, hvor der også var mange mennesker og rigtig god stemning.”

Efterfølgende fik Mames Babegenush tilbudt at spille på festivalerne igen i 2015, som de håber leder til en længere turné på flere amerikanske festivaler, der for eksempel inkluderer New York.
Vi har været heldige med USA, selvom det umiddelbart virker tilgængeligt og dyrt logistik. I 2008 fik vi tilbudt at spille en koncert i Carnegie Hall i New York og har siden da været derovre et par gange. Igennem det seneste år har vi arbejdet med en amerikansk manager, der tidligere har stået bag store klezmernavne som Klezmatics og Frank London, så vi håber på flere turnéer i fremtiden.”

Lukas Rande og resten af Mames Babegenush er ikke færdige med at køre på for i år. De skal deltage ved årets udgave af WOMEX, på en kort turné i Østrig og har desuden et 4. album på vej, som de glæder sig til at udgive.
Vi er virkelig blevet glade for den nye plade og ser meget frem til at få den ud til vores fans. Vi har blandt andet haft en strygerkvartet, en harpe og et børnekor med som gæstemusikere. Den 30. november holder vi releasefest på Husets Teater ved Halmtorvet i København. Det bliver en hyggelig søndagsting, hvor vi kommer til at spille et par koncerter i løbet af dagen og aftenen. Alle er meget velkomne til at komme forbi!