RADAR [REAL] – SPECIEL PRISVÆRDIGI november 2013 modtog projektlederne af spillestedet Radars projekt [REAL] Årets Specialpris ved DMA World 2013. Men hvad er egentlig baggrunden for projektet?

Da spillestedet Radars bestyrelse i slutningen af 00’erne drøftede temaet publikumsudvikling, fandt den det problematisk, at Radars publikum ikke i højere grad afspejlede den danske demografi. Dette resulterede i projektet REAL og et program, som i højere grad henvendte sig til borgere med flerkulturel baggrund. Formålet med REAL er at øge tilgængeligheden af musik, der oftest ikke finder vej til de etablerede kulturinstitutioner og på den måde bidrage til et rigere kulturliv.

For os handlede det om at kigge på og inddrage musiktraditioner, der i dag findes i Danmark som følge af demografien – derfor blev omdrejningspunktet world-musik,” siger projektleder og initiativtager, Conny Jørgensen.

Projektet kørte med månedlige koncerter i perioden 2009-2012 med støtte fra Statens Kunstråd og Århus Kommune. Aktivitetsniveauet er efterfølgende faldet, men REAL er langt fra et overstået kapitel: Spillestedet Radar præsenterer stadig REAL-koncerter og samarbejder med folk og foreninger i det netværk og miljø, der blev opbygget omkring projektet.

På Radar er de meget tilfredse med projektet, da man efterfølgende har oplevet, at det er lettere at tiltrække publikum med flerkulturel baggrund, og initiativet er bestemt værdsat af worldmiljøet:
Vi var meget glade og stolte af at modtage Specialprisen for REAL-initiativet,” siger Conny og fortsætter: ”både fordi det er en anerkendelse af projektet, men især fordi prisen kan bidrage til øget fokus på arbejdet med nye publikumsgrupper og kunstnere.”