Reportage: Marokkansk Gnawa og vestlig elektronisk musik i forfriskende foreningMaalem Omar Hayat. Foto: Andreas Omvik

Frost Festival: Ritual feat. Maalem Omar Hayat, DJ Rupture & Dark Matters

I anledning af årets Frost Festival var spillestedet Global, Fonden Roskilde Festival og FOKUS Videokunstfestival gået sammen med Frost om at skabe et unikt arrangement, ’Ritual’, som ved at kombinere to særdeles forskellige musikalske genrer, visuals og en særlig location skulle give publikum en ordentlig en på opleveren.

Til at stå for den musikalske del havde aktørerne inviteret det marokkanske Gnawa-talent  Maalem Omar Hayat og elektro- og clubmusikeren DJ Rupture fra USA. Sammen og hver for sig indtog de Nikolaj Kunsthal, elegant flankeret af videokunstnerkollektivet Dark Matters’ stemningsfulde visuals. Fællesnævneren for de to genrer, Gnawa og elektronisk musik, er, at begge er kendte for at suge publikum ind i en trancelignende tilstand, hvor de er totalt fordybet i den musikalske oplevelse.

World Music Denmark havde udsendt Søren Lund Korsgaard, som driver musikbloggen Musik Mig Blidt, af sted for at dække denne lovende sammensmeltning af marokkansk og vestlig musik, og dette med noget uklare forventninger:

Aftenen startede med et introducerende og meget informativt interview mellem DJ Rupture og musikjournalist Ralf Christensen. Interviewet tog udgangspunkt i DJ Ruptures personlige forhold til og fascination af Gnawa-genren, og hvordan denne har spillet en særlig formativ rolle i udviklingen af hans eget verdensmusikinspirerede tag på elektronisk musik.

Hurtigt tog samtalen mere form af en engageret kollektiv musikanalyse af Gnawa som genre. Vi lærte som publikum, at genren har rødder i Marokko i Nordvestafrika og islamisk sufisme. At genren har klare paralleller til de rytmiske repetitioner, de melodiske gentagelser og ikke mindst den tranceskabende effekt, man også finder i store dele af den vestlige verdens elektroniske musik. Senere skulle jeg sammen med resten af de tilstedeværende opleve, den dragende effekt af Gnawa live, så det var heller ingen tilfældighed, da DJ Rupture sammenlignede Gnawa med vestlig ravekultur. I lighed med rave-fester kan Gnawa-ritualet lilaen gennem 8-12 timer lange ceremonier med musik og dans skabe en tilstand hos deltagerne, hvor tid og sted mister sin betydning, krop og sjæl kommer i balance med hinanden og man opnår en slags rituel renselse eller healing. Også den åbenhed som ligger i Gnawa blev fremhævet som en af genrens forcer. Som DJ Rupture meget rammende og med glimt i øjet udtalte: “Gnawa er ligesom det modsatte af en 3 minutters popsang!”

Læs hele reportagen og se video fra arrangementet