World-guide til sommerens festivalerSommer betyder festival, sol og masser af world-musik over hele landet! Allerede i det sene forår skydes festivalsæsonen i gang, og hvis du ikke lige ved, hvor du skal starte, kan denne guide hjælpe dig lidt på vej med et udpluk af de fedeste world-optrædender. Listen opdateres løbende.

48 Timer (24.-26. april i København)

Når festivalsæsonen skydes i gang på Nørrebro, er det til lyden af massevis af world. Oplev bl.a. Klepti Klepti, Phononic Flow, Danochilango og Mambe og Larica.

Spot Festival (30. april-3. maj i Aarhus)

Oplev bl.a. Patchanka og Travelling Tribes på dette års SPOT.

1. maj i Fælledparken (1. maj i København)

Patchanka åbner den store scene, når arbejdernes internationale kampdag fejres i København. Oplev også Larica og Ras Money på nogle af parkens andre scener.

Aalborg Karneval (15.-23. maj i Aalborgs gader og på spillesteder)

Kaka, Dean Thompson, Wafande og Pharfar sørger for reggae og dancehall på dette års ålborgensiske karneval.

Couleur Café (23. maj i København ved Nørrebrohallen/Den Røde Plads)

Afrikansk kultur, dans- og musikfestival for hele familien. Oplev blandt andet vokalmusik inspireret af Sydafrikas musiktradition fra Papaya og Afriko Highlife Band, som genremæssigt er en blanding af de populære vestafrikanske musikgenrer highlife, afro-reggae og traditionel ghanesisk musik.

Distortion (3.-7. juni i København)

Guitardrevet trancemusik fra Damily på Global og psykedelisk avantgarde-world fra afrikanske The Pyramids på Jazzhouse. Det og meget andet kan du opleve til dette års københavnske gadefest, der finder sted på venues i hele byen.

Pan-African Festival (13. juni i Aarhus)

Afrikansk danse-, kultur- og musikfestival for børn og voksne. Oplev afrikanske rytmer fra blandt andet Etiopien og Ghana og spis mad fra forskellige afrikanske køkkener.

Roskilde Festival (27. juni-4. juli i Roskilde)

På dette års Roskilde Festival er der world fra både ind- og udland! På programmet er blandt andet det stjernespækkede Africa Express, der for første gang nogensinde gæster Skandinavien, brasilianske Tom Zé, turkiske toner fra Hudna, psykedelisk ørken-blus fra mauritanske Noura Mint Seymali, argentinske cumbia-rytmer fra Chancha Via Circuito, Ferro Gaita‘s harmonika-vibes fra Kap Verde, amerikansk/columbianske M.A.K.U. Soundsystem, kraftfuld vokal fra den malisiske sangerinde Khaira Arby, vaskeægte voodoo-toner fra haitianske Chouk Bwa Libète og så selvfølgelig Bikstok, som er gendannet og nu uden “Røgsystem”.

Copenhagen Jazz Festival (3.-12. juli i og omkring København)

Der er massevis af world på programmet til dette års Copenhagen Jazz Festival – fra børnejazz med vinderne af ‘Årets danske world album 2014’ The KutiMangoes til ghanesisk percussion fra Ayi Solomon.

Ribe Jazz Festival (23.-26. juli i Ribe)

I år byder Ribe-festivalen som noget nyt på en world-scene ved domkirken. Oplev blandt andet Ayi Solomon/Lars Emil Riis Madsen duoThe KutiMangoes og Rythms of Benin.

Vanguard Music Festival (31. juli-1. august i Søndermarken, Valby)

Oplev Bikstok og den legendariske Bunny Wailer, der sammen med Bob Marley og Peter Tosh skabte reggae-gruppen The Wailers i begyndelsen af tresserne.

Waka Waka Festival (1. august i København)

Endagsfestivalen Waka Waka har koncerter, fashion-show og dansekonkurrence på programmet, når den afrikanske kultur igen i år skal hyldes i det indre København.

Smukfest (5.-9. august i Skanderborg)

Bikstok, Shaka Loveless og Djämes Braun leverer svedige worldrytmer til dette års Skanderborg Festival.

det turkise telt (28. august- 5. september i Aarhus)

Under Aarhus Festuge åbner det turkise telt i Musikhushaven igen i år op for en bred vifte af navne inden for world-genrerne. På programmet figurerer hovedsageligt musikere fra den danske musikscene, men også udenlandske bands er til at finde. I dagtimerne har teltet karakter af en tyrkisk inspireret café og lounge, hvor forskellige berigende aktiviteter vil foregå, mens aftenerne byder på livekoncerter, hvor teltets stemning af mangfoldighed og kulturel forskellighed smelter sammen med de fedeste toner i hjertet af Aarhus.

CPH World Music Festival (2.-6. september på venues over hele Region Hovedstaden)

Danmarks største world-festival har venues over hele Region Hovedstaden. Som en markering af 100-året for kvindernes stemmeret har festivalen i år ekstra fokus på kvindelige kunstnere. På programmet er blandt andet det kvinde-dominerede egyptiske band Mazaher, dansk klezmer fra Channe Nussbaum og japanske Junko Ueda, der bringer den traditionelle japanske biwa-musik ind i nutiden.

MundoMandag (april-september i København)

Hver mandag sæsonen ud byder Tivoli på verdensmusik fra ind- og udland. Oplev bl.a. danske The Sexican.

 

Af andre worldnavne, der kan opleves på sommerens festivaler, kan nævnes:

Djämes Braun og TopGunn på Jelling Musikfestival (21.-24. maj)

Wafande på Haze over Haarum (d. 11.-13. juni)

Wafande og TopGunn på Nord-Als Musikfestival (12.-13. juni)

Djämes Braun og TopGunn  Nibe Festival (1.-4. juli)

TopGunn på Vig Festival (9.-11. juli)

Bikstok på Musik i Lejet (16.-18. juli)

Shaka Loveless på Langelandsfestival (18.-25. juli)

Bikstok og TopGunn på Danmarks Grimmeste Festival (30. juli-1. august)

TopGunn og Djämes Braun på Smukfest Copenhagen (31. juli-1. august)

The Sexican på Tønder Festival (26.-30. august)